NEWS

 

25.10.2008

 

De Telegraaf


Hoge cultuur in Haagsche Salon

       ’Hartstocht en passie’, zo luidde het thema van de eerste Nieuwe Haagsche Salon in Hotel Des Indes. Oud-minister prof. Laurens Jan Brinkhorst voegde de daad bij het woord. Hij gaf spontaan een demonstratie tangodansen met de Haagse kunstenares Eva Mennes , op zang van sopraan Hanneke de Wit .
        „Niemand volgt tegenwoordig danslessen, ik heb het nog geleerd van de hofdansleraar Eddy Kuipers ”, vertelde Brinkhorst nagenietend. „Als ik niet in de politiek was gegaan, had ik danser willen worden. Of taxichauffeur in Parijs…”
       Het initiatief voor de Haagse Salon komt van Helmut Hetzel , al twee decennia correspondent in Den Haag voor onder meer de krant Die Welt. „De Salon moet een marktplaats van meningen worden. Ik wil Den Haag graag een nieuwe intellectuele impuls geven”, zei Hetzel. Het werd inderdaad een avondje ’hoge cultuur’ (ietsje té hoog volgens sommige genodigden) met liederen van Mendelssohn en Brecht, Argentijnse tango’s door het duo Arjan & Marianne en een lezing over het liberalisme door burgemeester Jozias van Aartsen .
       Gelukkig bleef er voor de circa honderd genodigden genoeg tijd over voor een drankje en een praatje, ook tijdens het optreden van Hanneke de Wit. „Bij een echte Haagse Salon mag je door de muziek heen praten”, zei de Haagse societyheer Frank Jansen na afloop.
       „Maar wel op gedempte toon”, vond Hanneke. Jansen juichte het idee voor de Salon van harte toe. „Hopelijk houden ze dit niveau gasten vast.”
       Van Aartsen nam in zijn lezing vriendelijk afstand van Hetzels pleidooi voor meer bezieling in de politiek. „Ratio en beheersing zijn veel meer kenmerken van liberalisme dan passie en hartstocht”, stelde de VVD’er, die het kort hield omdat hij door moest naar een galadiner. „Een ander belangrijk liberaal uitgangspunt is: wantrouw de macht!
       Niet alleen de macht van ’rechts’, zoals ’links’ wil. Iedere macht moet kritisch gevolgd worden.”


• Oud-LPF-leider Mat Herben (l.) met burgemeester Jozias van Aartsen (m.) en initiatiefnemer Helmut Hetzel.

• Ondernemer Frank Jansen met historica Reinildis van Ditzhuyzen.

• Harry Schoots van hoofdsponsor Van Lanschot Bankiers (l.) met sopraan Hanneke de Wit en oud-minister prof. Laurens Jan Brinkhorst.

FOTO’S: DE TELEGRAAF


       Oud LPF-leider Mat Herben , tegenwoordig adviseur van de branchevereniging van defensiebedrijven NIDV, voorspelde herstel voor de VVD en een teruggang voor Geert Wilders en Rita Verdonk . „Ik zie de VVD weer naar dertig zetels gaan. Ter rechterzijde zijn er dan hooguit nog tien zetels, die zullen Wilders en Verdonk gaan verdelen. In 2002 is nu eenmaal gebleken dat je in Nederland geen serieuze nieuwe partij kunt oprichten. Je krijgt nooit genoeg goede kandidaten op de lijst.”
       


Terug naar pagina

 

                                       LINK:    http://www.telegraaf.nl/telegraafi/

Renaissance van de Salon Algemeen Dagblad 24.10.2008
salon-ad-24-10-2008.pdf
Adobe Acrobat Dokument 1.2 MB
Jozias van Aartsen op de Nieuwe Haagsche Salon met Salonier Helmut Hetzel
Jozias van Aartsen op de Nieuwe Haagsche Salon met Salonier Helmut Hetzel

 

....

 

Salon als culturele ontmoetingsplek
Dinsdag, 28 oktober 2008 / pagina HNO401

den haag - De salon. Het klinkt tuttig en ouderwets, maar voor de salon als hoogwaardige ontmoetingsplek nadert de renaissance. Dat is althans de indruk van Helmut Hetzel, Duits correspondent in Nederland.

Nadat hij de wedergeboorte van de salon al had geroken in het hedendaagse Berlijn, organiseerde Hetzel (1955, Winterhausen) een dezer dagen de eerste Nieuwe Haagse Salon. ,,Het wil een marktplaats van meningen zijn en een inspirator voor nieuwe ideeën.'' Hij wist in hotel Des Indes een indrukwekkend gezelschap bijeen te krijgen, van Laurens-Jan Brinkhorst tot Jozias van Aartsen. Behalve aan goede gesprekken onderling kon het gezelschap zich laven aan de zangkunsten van Hanneke de Wit en de tango's door Arjan & Marianne. ,,Het is in de traditie van de verlichting en het humanisme'', aldus de al jaren op en top in ons land ingeburgerde dandy Hetzel over de salon. ,,De wortels van de saloncultuur liggen in de zeventiende eeuw in Frankrijk. De salons waren oorspronkelijk een aangelegenheid van de adel. Maar al snel dienden zij ook om allianties te smeden tussen de adel en de invloedrijke burgerij. De salons vormden toen al een groot netwerk.''

In de jaren twintig van de afgelopen eeuw kwam er een moderne versie in zwang in Parijs en Berlijn. En in de Duitse hoofdstad leeft het verschijnsel nu dus weer op. ,,Daar kwam ik ook op het idee de salongedachte hier nieuw leven in te blazen.''
HDCMedia(c) Noordhollands Dagblad 2008 alle rechten voorbehouden

....

 

 

 

Fun between friends of De Nieuwe Haagsche Salon from Italy - Luisa & Helmut
Fun between friends of De Nieuwe Haagsche Salon from Italy - Luisa & Helmut